Proč plavat s miminky? Má to obrovský význam! Podívejte se …

Plavání je první sportovní aktivita, kterou můžete nabídnout dítěti ihned po narození a poté ji provozovat po celý život.

Pro nejmenší děti je dostačující dětská vanička. Od druhého měsíce věku je možno s dítětem plavat ve velké vaně. Od šestého měsíce lze plavat v bazéně. Ideální podmínky nabízí především specializovaná centra, která jsou určena a přizbůsobena pro plavání kojenců a batolat.

A jak plavání pro nejmenší probíhá?

Plavání si můžeme představit jako láskyplnou hru rodiče s dítětem ve vodním prostředí, a to ve velmi pomalém tempu za doprovodu písniček a básniček a stálé komunikace s dítětem. Pomalu jej houpeme po vodní hladině, nejdříve v polosedu a poté na zádech. Podmínkou je kvalitní úchop dítěte, aby se cítilo příjemně a bezpečně. Kolem jednoho roku umožníme dítěti pod dohledem kvalifikovaných instruktorek padat do vody, potápět se a učit se orientovat pod vodní hladinou.

Co důležitého dětské plavání miminkům přináší?

Nejmenší děti, s kterými rodiče plavou pravidelně bývají natolik příjemně fyzicky unavené a psychicky uspokojené, že jsou celkově klidné, krásně prospívají a dobře spí. Aktivním pohybem dolních končetin si dokonale povzbudí střevní peristaltiku a proto je pak netrápí bolesti bříška. Pravidelně plavající děti jsou podstatně otužilejší, zdravější a pohybově zdatnější.