Jak správně vybrat peřinku?

Každý novorozenec je poznamenán nejenom polohou a omezenými pohybovými možnostmi z nitroděložního života, ale také porodem a změnou životních podmínek. Následkem je podráždění centrální nervové soustavy, které způsobí zvýšené napětí zádových svalů, a tím záklon hlavičky i tělíčka. Proto se miminko v prvním měsíci života neumí položit na celá záda a udržet hlavičku v ose s tělíčkem. Aby se mohlo dále správně rozvíjet, musíme mu nabídnout takové podmínky, které mu umožní uvolnit se ze zvýšeného napětí, protáhnout zádové svaly, rozložit těžiště na celá záda, srovnat se do osy a zvedat všechny čtyři končetiny nad tělíčko, aby našlo střed těla a posílilo svaly na přední straně trupu.

Každé novorozeně proto potřebuje péřovou zavinovačku a polštářek, ze kterého vytvoříme příjemný stabilní pelíšek. Péřový pelíšek mu nejenom nabízí pohodlí, pocit jistoty, bezpečí a stabilní teploty, ale také mu nejvěrněji přiblíží podmínky, na které je zvyklé z nitroděložního života.

Péřová zavinovačka pomáhá novorozenci brzy se uvolnit, získat důvěru a získat tolik potřebný klidný a kvalitní spánek. Dobře vyspané dítě je pak celkově spokojené, dobře prospívá a spolupracuje.

Doporučujeme používat v kombinaci s péřovým polštářkem 60×40 cm.

Polštářek s natřepaným peřím způsobí protažení šíje. Po položení miminka na tento polštářek a současně na zavinovačku se dítě propadne rovnoměrně těžištěm až na pevný rovný základ.
Peří nahrnuté do stran vytvoří mantinely měkkého pelíšku, který mu pak nabízí stabilní polohu na celých zádech. Tato poloha je pro dítě v podstatě základem pro jeho správný vývoj.